De Prins

De Prins regeert tijdens de Carnaval over Halsteren. De naam van de Prins is Ambrosio, en in de geschiedenis over de Spinool heb je kunnen lezen hoe hij aan deze naam is gekomen. De Prins wordt aangesproken als Hoogheid, en hij heeft de volgende titels.  

 1. Markies van de Spinolabaarg
 2. Waotergraof van Slikkebuirg en de Melaone
 3. ‘eer van den Ouwe tot d’n Nuuwe Meule, van ’t Koffiebos tot Fort de Rovere
 4. Rentmeester van d’Alterse polder,Tollenèèr van de Palts en d’ouwe Thoolse brug
 5. Bewaorder van d’Alterse Sleutel en ’t Alters Drôôgbrôôd
 6. Beschermer van ’t Sintekrijnsputje
 7. Martmeester van de Nuuwmart
 8. Slotheer van d’n ‘Wittenhorst’
 9. Meulenèèr van d’n Alterse Dijk
 10. Markgraaf van d’Auvergnepolder
 11. Beron van de Ligne tot ’t Lêêg

Titels die blijk geven van zijn heer­schappij over de Halsterense gebieden. Telkens als er een nieuwe prins komt, wordt er een titel aan de bestaande lijst toegevoegd.

De Prins komt, met zijn Nar, elk jaar met de intocht in zijn mooie kleding naar Halsteren vanuit zijn paleis “Slikkenburg”, gelegen aan de Schelde. De Prins komt echter al een aantal keer eerder naar Halsteren, onder andere namelijk met de Sint Maarten / 11-11 viering. Hij heeft dan niet zijn mooie kleding aan maar zijn Prinsenkiel met chique hoed voorzien van oranje pauwenveren. Om zijn nek draagt hij een Brabants bonte zakdoek met dasspeld voorzien van het Halsterens Gemeentewapen. Verder draagt hij om zijn nek in brons ons aller Carnavalsymbool, De Spinool. Na de Sint Maarten / 11-11 viering gaat de Prins weer terug naar Slikkenburg. Drie weken voor de Carnaval komt hij dan weer terug naar Halsteren voor het Alters Swaoree. Tijdens het Alters Swaoree wordt het nieuwe Carnavalsliedje voor dat jaar bekend gemaakt. In de drie weken voor de Carnaval draagt de Prins weer zijn blauwe Prinsenkiel met de eerder genoemde versierselen. CKF_SAC-11-11-0304 Vanaf de Intocht is de Prins gekleed in zijn officiële kleding. Dit is een pak in de kleuren rood en wit, met bijbehorende witte kraag. Hij draagt een rode maillot en witte hoge laarzen. Op zijn hoofd draagt hij een hoed voorstellende een schelp. Zijn masker is een zogenaamd dominomasker. Verder draagt hij witte handschoenen, een heuptasje in de kleuren van zijn pak en natuurlijk weer de bronzen Spinool rond zijn nek. CKF_SAC_Intocht-4152 Als teken van de aankomende lente en het nieuwe leven heeft de Prins vaak een bos tulpen bij zich, het liefst in de kleur oranje.